Undvik skador och bli en bättre löpare med postural träning

Nu när våren är här är det många som ger sig ut i naturen för att jogga. Med ljusare, varmare dagar är det så mycket enklare att uppbåda energi och motivation. Att det är en enkel och billig träningsform tillgänglig för alla bidrar så klart också till att det är så populärt. Kombinationen av solljus, frisk luft och fysisk aktivitet är naturligtvis kanon för kroppen!

Oavsett om du är en van löpare eller ska komma igång har du mycket att vinna på att förbereda dig och skapa rätt förutsättningar för kroppen. Genom att komplettera din löpträning med postural träning kan du få mer ut av din löpträning, och framför allt undvika besvär såsom hälsporre,  löparknä, inflammation i höften eller förslitningar.

Jag hävdar att alla kan springa så länge vi har kroppen i balans och en bra hållning. Med postural träning (Optimum-metoden) kan du se till att bibehålla, eller återställa, kroppens naturliga balans och förmåga att fördela belastning på rätt sätt. När alla muskler kan göra sitt jobb på rätt sätt minskar risken för besvär och många upplever också att de får ett lättare/snabbare löpsteg.

Det som krävs för att återfå en naturlig och avlastad hållning är oftast en kombination av övningar som släpper på spänningar i muskler som överkompenserat för en felaktig hållning och aktivera/stärka de muskler som ska göra jobbet. Det finns övningar som generellt sett är bra för de flesta men för att kunna avgöra exakt vilka övningar du behöver, och vi vilken ordning du bör göra dem, bör man utgå från en individuell hållnings- och funktionsanalys.

Skicka ett mail till mig på karin@spiredo.se om du vill veta mer eller få hjälp att starta din löpsäsong på bästa sätt.