Trädgårdsarbete = ont i ryggen?

Våren är här och då är det, för många av oss, dags för trädgårdsarbete. Härligt, men efter några timmars arbete i trädgården är det inte ovanligt att stelheten smyger sig på och att ryggen börjar göra ont. Det kan kännas förvånande att en så enkel sysselsättning som att påta i trädgården ska ge sådana besvär.


Jag hör samma sak från mina klienter varje vår, och det oavsett de varit aktiva och tränat under vinterhalvåret eller ej. Men att bära säckar med jord, gräva, så och plantera kräver en annan typ av muskelstyrka än du får av t ex viktmaskiner på gymmet eller ett gruppträningspass.

Tips för att undvika ont i ryggen

Tänk på trädgårdsarbete som “trädgårdsträning”. Visst brukar du väl värma upp när du ska träna? Gör det till en vana även inför trädgårdsarbete.

Visst är det lätt att bli ivrig när våren och det fina vädret kommer och det blir lätt timmar i sträck i trädgården - inte konstigt om kroppen får en chock, eller hur? Försök att trappa upp i lagom takt, kanske kan du testa att sätta en timer som påminner dig om när det är dags att sluta (eller ta en paus)? Kom också ihåg att variera dina arbetsställningar och res dig upp och gå en liten sväng då och då.

Kan du dessutom hjälpa kroppen på traven genom att främja en bra kroppshållning och funktionell rörelse minskar risken för ont i ryggen eller andra besvär till följd av trädgårdsarbetet. En övning som är bra för alla (oavsett man ska jobba i trädgården eller inte) är den jag visar i filmen nedan.
Vill du ge dig själv ännu bättre förutsättningar att hålla dig besvärsfri är du välkommen att kontakta mig (karin@spiredo) för att boka en kostnadsfri hållnings- och funktionsanalys. Baserat på det kan du få de individanpassade övningar som just du behöver.

Lycka till med trädgården och trevlig vår/sommar!